Sinds ‘mensenheugenis’ adverteert Kroon Vlees met de toevoeging 39
‘sinds 1870’. Het is Theodorus Antonius (‘Theo’) Kroon die aan het
begin staat van deze traditie. Volgens het Bevolkingsregister van
1870 is hij dat jaar ‘vleeschhouwers-knecht’ bij de familie Sluiter
aan de Steentilstraat.
Wie door de binnenstad van Groningen loopt, kan op allerlei plekken panden vinden waar ooit Kroon-slagers aan het werk zijn geweest. Allen op de een of andere manier verwant aan de op zee omgekomen, negentiende-eeuwse kofschipkapitein Rembertus Kroon.
Op 30 april 1934 wordt de Fa. R.J. Kroon in het leven geroepen,
met de broers Theo en Piet als vennoten. Aanvankelijk staat het
bedrijf te boek als ‘rund-, kalfs- en varkens-slagerij annex fijne
vleeschwaren’, maar al op 1 mei 1935 komt daar de ‘handel in
geslachte kalveren’ bij, de specialiteit van Piet. Hier wordt de basis
gelegd voor het latere slachthuis Kroon.
De toekomst van het gemeentelijk slachthuis
is al onzeker vanaf het moment
dat de verantwoordelijkheid
voor de Fa. P.J. Kroon helemaal
bij Rieks Kroon ligt. De sluiting is voor
Rieks een grote teleurstelling. Hij
staat voor de keus: ‘doorgaan met dit
mooie vak of een ander beroep kiezen’.
Rieks Kroon kiest voor doorgaan
in de stad, maar dan wel in een nieuw
gebouw niet ver van de veemarkthal aan de
Sontweg
Sinds 2014 is slachterij Kroon Vlees in handen van Henk Luinge
(1969), een chemisch ingenieur uit de stad Groningen. Luinge
is afkomstig van de Grontmij, waar hij zich als Senior Process
Engineer bezighield met kwaliteit en veiligheid bij bedrijven als de
Gasunie. Een technische man, maar met boerenbloed
en een voorliefde voor de Groninger Blaarkop. En met gevoel voor
ondernemen, net als zijn vader die in het bankwezen en bij de
afdeling grondaankoop van de Provincie Groningen zat.